مهارت ارتباطی مدیران
مهارت ارتباطی مدیران موضوعی اساسی و حیاتی نسبت به سایر مهارت های مدیریتی است و شامل توانایی برقراری ارتباط موثر با کارکنان در سازمان میشود. این مهارت شامل توانایی گوش دادن فعال، صحبت کردن به طور واضح و قابل فهم، انتقال اطلاعات به صورت دقیق و جامع، میباشد. مدیران باید ارتباط موثر و تاثیرگذاری با کارمندان و مدیران ارشد داشته باشند، تا هنگام مشکلات و چالشها بتوانند روی کمک آنها حساب کنند.
!یک مدیر وقتی مهارت ارتباطی را بلد باشد میداند با چه کسی به چه میزان ارتباط داشته باشد و چگونه ارتباطش را حفظ کند.
مهارت ارتباطی مدیران بسیار کلیدی است زیرا باعث میشود که ارتباطات درون سازمان بهبود یابد، تعاملات کاری بهتری بین اعضای تیم ایجاد شود و همچنین روابط با مشتریان و سایر ذینفعان نیز بیشتر شود. شما به عنوان یک مدیر حتما روی روابط خود با کارمندان دقت داشته باشید زیرا ارتباط تاثیرگذار شاهکلید موفقیت و پیشرفت شماست. ما در این مقاله برای شما مدیران، در مورد اصول مهارت های ارتباطی صحبت میکنیم.
مهارت ارتباطی مدیران چه اهمیتی دارد؟
قبل از صحبت راجع به مهارت ارتباطی مدیران باید این را بدانید که یک مدیر بیشترین زمانش را صرف ارتباط با دیگران میکند. پس رمز موفقیت یک مدیر داشتن روابط صحیح و درست است. مدیران با برقراری ارتباط موثر و سازنده با افراد دیگر در سازمان، میتوانند روابط مثبت و قوی با تیم و همکاران خود برقرار کنند. این روابط قوی باعث افزایش همکاری و هماهنگی در سازمان میشود و عملکرد کارکنان و سازمان بهتر میشود. شما به عنوان یک مدیر باید بتوانید اطلاعات را به صورت واضح و قابل فهم به همکاران خود منتقل کنید. این کار باعث افزایش درک و تفهیم صحیح از مسائل سازمانی میشود و نتایج خوبی هم به دست میآورید.
!به عنوان یک مدیر فراموش نکنید که گوش کردن فعال و فهمیدن نیازها و مسائل کارکنان ایجاد اعتماد و صمیمیت میکند پس ارتباط موثر را حتما بیاموزید.
به یاد داشته باشید باید توانایی گوش کردن فعال را تمرین کنید تا بتوانید نیازها و مسائل کارکنان و اعضای تیمتان را درک کنید. شما با این کار به کارمندان خود حس حمایت و همدلی میدهید و باعث میشوید کارمندان کنار شما به حل مشکلات و بهبود فرآیندهای کاری کمک کنند. درگیریها و مشکلات ارتباطی در سازمانها همیشه وجود دارد، وقتی شما مهارت ارتباطی خود را تقویت کنید، میتوانید برای مشکلات و درگیریهای پیش آمده راهحل درستی پیشنهاد دهید. این کار باعث افزایش هماهنگی و کارآمدی در سازمان میشود.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مهارت حل مسئله را بخوانید.
نکته مهمی که باید خیلی مورد توجه قرار دهید این است که در ارتباط موثرتان فضایی را برای بازتاب و بازخورد سازنده ایجاد کنید. وقتی شمای مدیر بازخورد سازنده به همکاران و اعضای تیم داشته باشید باعث افزایش عملکرد آنها میشوید. این نوع برخورد بهرهوری و کارآمدی تیم و سازمان را افزایش میدهد. مدیری موفق است که با داشتن مهارت ارتباطی درست، بتواند قدرت تأثیرگذاری بر کارمندان را داشته باشد و آنها را به راحتی قانع کند. زیرا افزایش تعامل و همکاری در سازمان خیلی مهم است و یک مدیر باید توانایی انتقال ایدهها و دستورالعملها را به صورت قاطع و مؤثر داشته باشد.
وقتی مدیر بتواند با تاثیرگذاری کارها را پیش ببرد بین اعضا و کارکنان انگیزه و تعهد به اجرای دستورالعملها و ایدهها را ایجاد میکند.
فو ت وفن مهارت های ارتباطی مهم برای مدیران
وقتی مدیران مهارت های ارتباطی را درست و اصولی آموزش ببینند ارتباطی قوی و ماندگار در سازمان و بین اعضای تیم خود ایجاد میکنند. بیایید با هم چند مورد از این مهارتها را یاد بگیریم:
- صداقت و شفاف بودن: شما به عنوان مدیر باید صادقانه و بدون طعنه و کنایه منظورتان را بیان کنید. وقتی شما صریح و مشخص صحبت کنید همکاران و کارمندان متوجه منظور و هدف شما میشوند و به راحتی کارها را انجام میدهند. یادتان باشد با ابهام و کنایه صحبت کردن فقط کارمندان را به خود بیاعتماد میکنید و قدرت اقتدار شما در سازمان را کم می کند.
- قضاوت و نگرش جدید: یک مهارت مهم که باید تمرین کنید توانایی قضاوت منصفانه و دقیق است. شما باید بدون قضاوت و برداشت شخصی به نظرات و دیدگاههای کارمندان خود توجه کنید و هر مورد را در موضع خودش بررسی کنید برای مثال اگر کارمندی دارید که معمولا اشتباهاتی از او سر می زند اگر موضوع جدیدی را مطرح کرد نباید با قضاوت قبلی راجع به شخصیت او که معمولا اشتباهات از جانب خودش است او را مورد قضاوت قرار دهید و هر موضوع را باید در همان زمان بررسی کنید. با تقویت این مهارت قدرت تصمیمگیریهای مناسب و کارآمد را در خودتان بالا میبرید.
- مهارت همکاری و تعامل: باید یاد بگیرید همکاری موثر و تعامل تاثیرگذار با کارمندان خود داشته باشید. برای اینکه بتوانید با کارمندان تان بهتر تعامل داشته باشید و همکاری کنید یادتان باشد که مدیریت سمت شغلی شماست و یک سمت ذاتی نیست و شما باید به عنوان همکار در کنار کارمندان تان باشید و بنابراین باید به بهترین شکل ممکن با آن ها همکاری داشته باشید. وقتی کارمندان ببینند شما به عنوان مدیر تلاش میکنید همکاری درستی با آنها داشته باشید شور و شوق و انگیزه کاری در آنها ایجاد میشود.
- ارتباط تأثیرگذار: همیشه و همه جا طوری رفتار کنید که کارمندان با شما حس نزدیکی داشته باشند. شما نباید با رفتار غلط و با نگاه از بالا به پایین بین خودتان و کارمندتان یک دیوار بلند بکشید. وقتی صمیمیت و راحتی در ارتباطات شما وجود داشته باشد بزرگترین مزیتی که برای شما ایجاد می شود این است که کارمندان بدون ترس نظراتشان را بیان میکنند و این ارتباط موثر باعث افزایش بهرهوری و کارآمدی کارکنان میشود.
- ایجاد انگیزش و تشویق: مدیری که مهارت ارتباطی را آموزش دیده است توانایی ایجاد انگیزش و تشویق کارمندان را به خوبی میداند و یکی از راه های ایجاد انگیزه در کارمندان ارائه بازخورد از طرف شماست. کارمندانی که بازخورد درست از مدیرانشان دریافت کنند با انگیزهتر کار میکنند و حس مسئولیت بیشتری دارند.
اگر شما هم در سمت مدیریتی خود حس میکنید کارمندان منظور شما را متوجه نمیشوند، یا در کارها تعهد کافی ندارند، عملکردشان قابل قبول نیست و وفادار نیستند ، باید بگوییم که مهارت ارتباطی شما نیاز به تقویت دارد.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله کارمندان وفادار را بخوانید.
فراموش نکنید که یک مدیر باید ارتباط درست و برنامه ریزی شده با کارمندان و اعضای سازمان داشته باشد. بر روی نکات زیر حتما تمرکز کنید و سعی کنید مهارتها را آموزش ببینید تا پیام و منظورتان را درست انتقال دهید. زیرا ممکن است در انتقال مفاهیم دچار سوءتفاهم، سرخوردگی بشوید و گاهی هم زمان را از دست دهید.
مدیران باید توانایی حل مسئله را داشته باشند و بتوانند به چالشها و مشکلات موجود در سازمان پاسخ دهند. این اصل باعث بهبود عملکرد سازمان و افزایش کارآمدی آن میشود.
مهمترین مهارت های ارتباطی مدیر
- مهارت گوش دادن فعال: مدیر باید در ارتباط با اعضای تیم و کارکنانش به حرفها و نظرات آنها فعالانه گوش دهد. زیرا به کارمندان نشان میدهید که برایشان اهمیت قائل هستید و به نظراتشان احترام میگذارید. از طرفی کارمندان هم با توجه و علاقه بیشتر به وظایفشان عمل میکنند.
- مهارت بازخورد سازنده: مدیران برای بهبود روابط و عملکردها باید یاد بگیرند چطور و چگونه بازخورد مناسب و سازنده داشته باشند. وقتی مدیر کارمندان را نادیده بگیرد و یا فقط روی نقاط ضعف آنها تاکید کند، نباید توقع آوردهای از آنان داشته باشید. شما به عنوان مدیر زمانی که بازخورد موثر به کارکنانتان بدهید باعث فعال شدن آنها و احساس ارزشمندی در کارمندانتان میشوید.
! قابل توجه مدیران: کارمندان به بازخوردهایی که دریافت میکنند اهمیت زیادی میدهند، انگیزه و تلاش بیشتر در آنها به نحوه بازخوردی که مدیر میدهد بستگی دارد.
- مهارت ارتباط کلامی: صحبت کردن و درک متقابل یکی از مهارتهای مدیران است که به شدت در کارمندان تاثیرگذار میباشد. چون وجود منابع انسانی در یک سازمان بسیار مهم و حیاتی محسوب میشود، به عنوان مدیر باید در جلب رضایت آنها تلاش کنید. به هر میزانی که شما ارتباط کلامی خود را با کارمندان افزایش دهید و از نظرات و پیشنهادات آنان استقبال کنید به همان اندازه سوددهی و بهرهوری سازمان را بالا بردهاید.کارمندانی که احساس دیده شدن و موثر بودن داشته باشند به کار خود علاقمند میشوند و برای موفقیت سازمان هم تلاش میکنند.
برای اطلاعات بیشتر مقاله مدیریت منابع انسانی را بخوانید.
انواع سبکهای مختلف ارتباطی مدیران
مدیران ممکن است در ارتباط با کارمندان سبکهای متفاوتی داشته باشند، چند مورد از سبکهایی که بیشتر استفاده میشوند را بیان میکنیم. با دقت مطالب را بخوانید و روش درست و مناسب ارتباطی را انتخاب کنید:
- ارتباط دستوری: این تضمین را به شما میدهم که استفاده از سبک دستوری امروزه در بسیاری از موارد جوابگو نیست. زیرا وقتی مدیران دستورات را به کارکنان بدهد و انتظار داشته باشد بدون تفسیر و با اجرای دقیق کارمندان آنها را انجام دهند، حس اعتماد و همدلی از بین میرود. مدیران در این نوع تفکر هیچ اعتمادی به کارمندان ندارند و باور دارند با نظارت همیشگی آنها کارمندان کارها را انجام میدهند. از ارتباط دستوری فقط در موارد خاص و بسیار محدود باید استفاده شود.
- ارتباط تفویض اختیار: مدیرانی که از این سبک استفاده میکنند با اعتماد کامل به کارکنان اختیاراتی به آنها میدهند، برای همین آنها در تصمیمگیری و اجرای وظایف آزاد هستند. در این نوع مدیریت کارمندان بر اساس اختیار و مسئولیتی که دارند از خلاقیت و ایدههای جدید استقبال کرده و راهحلهای نوآورانه و تازه ارائه میدهند. این نوع ارتباط هم برای کارمندان مناسب است هم برای مدیران و به پیشرفت و ارتقای کسب و کار کمک میکند.
برای اطلاعات بیشتر مقاله مدیریت منابع انسانی را بخوانید.
- ارتباط تعاملی: در این نوع ارتباط مدیر با کارمندان تعامل مستقیم دارد و درباره مسائل و موضوعات مختلف صحبت میکند. با این نوع ارتباط مدیریتی مدیر میتواند نظرات و پیشنهادهای مختلف را بشنود و جمعآوری کرده تا در زمان مناسب از آنها استفاده کند. این سبک هم کارآمد و مناسب است و بسته به اهداف و نوع کار انتخاب میشود.
ارتباط تعاملی و سازنده یکی از راههای توسعه و پیشرفت برای مدیران است.
- سبک تحولگرا: در اینجا مدیر از ایدهها و نظرات جدید و چالشبرانگیز حمایت میکند. کارمندان را تشویق به تفکر خلاق کرده و اجازه میدهد تا با تخصص و تجربههای جدید و خلاقیت به حل مسئله بپردازند. مدیری که از این نوع مدل مدیریتی استفاده کند در برابر رقبا پیشرو و شناخته شده میشود و محصولاتش توسعه مییابد.
کلام پایانی
ما در این مقاله از مهارت های مدیریتی برایتان گفتیم، وقتی کارکنان احساس رضایت و حمایت از مدیر داشته باشند انگیزه و تلاش بیشتری برای ارتقای سازمان دارند. هم کارکنان هم مدیر در رسیدن به اهداف سازمان مهم هستند و برخورد مناسب آنها تاثیر زیادی در بهبود عملکردها دارد. وقتی مدیر ارتباط اصولی را آموزش ببیند و با کارکنان رفتار مناسبی داشته باشد در پیشرفت و توسعه سازمان کمک زیادی کرده است. ما در این مقاله مطالب مختصری در مورد مهارت مدیریتی برایتان بیان کردیم اما مهارت ارتباطی نیاز به آموزش حرفهای زیر نظر مربیان متخصص دارد. اگر برای آموزش و یادگیری سرمایهگذاری کنید نتایج آن را در کسب و کارتان حتما میبینید. ما در تیم کسب و کار مشهد آموزشهای تخصصی حضوری و آنلاین برای شما داریم
دیدگاهتان را بنویسید