دیجیتال مارکتینگ
برای دسترسی به افراد مختلف و جلب توجهشان باید وارد فضای دیجیتال مارکتینگ شوید.
تاکنون به این فکر کردهاید که کسب و کارتان را ارتقا دهید؟ از کسب و کار سنتی رها شوید و به دنیای بازاریابی دیجیتال راه یابید؟ تا به حال کارشناسان دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال را دیدهاید؟ از فروش میلیونی یا حتی میلیاردی در دنیای اینترنتی تا چه حد اطلاع دارید؟ اگر به شما بگوییم تعداد افرادی که هر روز آنلاین میشوند و از اینترنت استفاده میکنند خیلی بیشتر از آن چیزی است که در تصورشماست باور میکنید؟
با زیاد شدن دسترسی افراد به اینترنت و مسیر رشد و توسعهای که دنیای اینترنتی طی میکند، بازاریابی هم تحت تاثیر این فضا قرار دارد. باید افراد را در جایی که بیشترین زمان و وقت خود را سپری میکنند و چیزی که توجهشان را جلب میکند پیدا کنیم تا بتوانیم ارتباط موثر برقرار کرده و به اصطلاح نان را به تنور داغ در زمان و مکان مناسب بچسبانیم. امروزه بیلبورد زدن و تراکت پخش کردن خیلی کارساز نیست و افراد کمی هستند که تراکت ها را بخوانند و تبلیغات را نگاه کنندما در این مقاله دیجیتال مارکتینگ را کامل برایتان توضیح میدهیم و شما را با انواع بازاریابی دیجیتال آشنا میکنیم، وظایف یک دیجیتال مارکتر را توضیح میدهیم.
! در دنیای مدرنی که به سر میبریم میلیاردها نفر در سراسر جهان برای خرید، سرگرمی، بازی، آموزش، کارکردن، در اینترنت وقت میگذرانند.
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
دیجیتال مارکتینگ یعنی بازاریابی با ابزارهای دیجیتال؛ هر کاری که شما از ابزارهای دیجیتال مانند (سایت، پیامک، ایمیل، موتورهای جستجو و…) برای فروش، نظرسنجی، تبلیغات، معرفی خدمات یا محصول استفاده کنید؛ به نوعی بازاریابی دیجیتال انجام دادهاید. دیجیتال مارکتینگ شامل همه کانالها و روشهایی که از طریق آن محصول و خدماتتان را با دستگاه الکترونیکی و اینترنت بتوانید تبلیغ و عرضه کنید شامل میشود. دیجیتال مارکتینگ با استفاده از ابزارهای دیجیتال برای برقراری ارتباط با مخاطبان، بازاریابی، فروش محصول و در نهایت متقاعد کردن مخاطب برای انجام هدف مورد نظر تلاش میکند.
در این نوع کسب و کار مشتری بیشترین اهمیت را دارد برای همین شرکتها با ابزارهای مختلف مانند وب، ایمیل، سایت، شبکههای اجتماعی رفتار مشتری را تجزیه و تحلیل میکنند. آنها از طریق قیف بازاریابی مشتریان هدف را شناسایی میکنند و در زمان ومکان مناسب برای طیف وسیعی از مشتریان تبلیغات خود را منتشر کرده تا بهترین بازخورد را دریافت کنند.
* برای اطلاعات بیشتر مقاله قیف بازاریابی را بخوانید.
هدف دیجیتال مارکتینگ
دیجیتال مارکتینگ تلاش در حیطه بازاریابی است که برخلاف بازاریابی سنتی، با موتورهای جستجو، شبکههای اجتماعی، ایمیل، وبسایتها با مشتریان بالفعل و بالقوه در ارتباط است. اگر به عنوان مالک کسب و کار هستید برای برجسته شدن در بازار و میان رقبا باید افراد ماهر در دیجیتال مارکتینگ را استخدام کنید و از ترفندها و علم دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار خود استفاده کنید. یک دیجیتال مارکتر حرفهای روی قسمتهای کلیدی عملکرد شرکت شما تمرکز میکند تا بتواند شاخصها را به درستی اندازه گیری و تحلیل کند و شما را در لیست بالای بازدید کننده ها قرار دهد.
دیجیتال مارکتر کیست؟
امروزه با توجه به اهمیت کسب و کار اینترنتی و فراگیر شدن آن در دنیا، استخدام شخصی که با فضای دیجیتال و اینترنت آشنا باشد برای هر کسب و کاری لازم و ضروری است. هدف هر کسب و کاری جذب مشتری بیشتر و بالا بردن میزان فروش است که یک کارشناس دیجیتال مارکتینگ یا اصطلاحا دیجیتال مارکتر این کار را انجام میدهد.
!کارشناس دیجیتال مارکتینگ رهبری بازاریابی شرکت را برعهده گرفته و هماهنگی و ارتباط بین بازاریاب شبکه اجتماعی، سئوکار، کارشناس محتوا را بر عهده دارد.
ویژگی دیجیتال مارکتر
یک دیجیتال مارکتر موفق قبل از اینکه کارشناس دیجیتال مارکتینگ باشد یک بازاریاب حرفهای است که به فروش هرچه بیشتر فکر میکند. او باید بر کانال و ابزارهای بازاریابی تسلط کامل داشته باشد و با چندین کانالهای بازاریابی آشنا باشد تا بتواند در هر شرایطی از بهترین کانال که متناسب با کسب و کار مورد نظر است برای فروش بیشتر استفاده کند. یک دیجیتال مارکتر موفق قدرت تحلیل بالا دارد و ضعفهای موجود در شرکت و سازمان را پیدا کرده و برای رفع آن راهکار ارائه میدهد؛ او با تحلیل درست تبلیغات و بازاریابی، سازمان را به بهترین شکل هدایت میکند. در دنیای دیجیتال امروز، شیوههای سنتی دیگر پاسخگوی کسب وکارهای جدید نیستند و شرکت ها باید محتواهای جدیدی برای مشتریان آنلاین خود فراهم کنند تا آنها را وفادار نگهدارند.
* برای اطلاعات بیشتر مقاله بازاریابی برگشتی را بخوانید.
دیجیتال مارکتر راهحلهای خلاقانهای برای بازاریابی دیجیتال طراحی میکند.
کارشناس دیجیتال مارکتینگ چه وظایفی دارد؟
همانطور که گفتیم کارشناس دیجیتال مارکتینگ تیم بازاریابی را نظارت میکند و ارتباط خوب و موثری با آنها دارد. بسته به تجربهای که دارد برنامه تبلیغات کسب و کارها را رهبری میکند تا با مقایسه شیوه تبلیغ رقبا روشهای بهتری را پیشنهاد دهد. همین طور باید شیوههای تبلیغات و روند بازاریابی را بررسی کند تا با شیوههای بهروز و مدرن مطابقت داشته باشد. از مهمترین وظایف دیجیتال مارکتینگ:
- تجزیه و تحلیل عملکردها و تهیه گزارش دقیق
- ارزیابی و شناسایی قیمت محصولات رقبا
- تعیین محتواهای خوب و قابل توجه مشتریان
- بررسی عملکرد تیم سئو و بازاریاب دیجیتال
- توسعه و گسترش پروژه ها برای تولید محتوا
این کارشناسان تعداد بازدیدهایی که از محتواهای تبلیغات دریافت شدهاند را ثبت میکنند، همینطور تعدا کلیکهایی که افراد مختلف برای محتواها انجام دادند، محتواها را خوانده و به اشتراک گذاشتهاند را بررسی میکنند. به طور کلی دیجیتال مارکترها ایمیلها و پیامها را خوانده و پاسخ میدهند و بر روی محتواها نظارت کامل دارند. با متخصصان بازاریاب بخشهای مختلف ارتباط برقرار میکنند تا به نتایج بهتری برسند.
! دیجیتال مارکتر راهحلهای خلاقانهای برای بازاریابی دیجیتال طراحی میکند.
تفاوت بازاریابی سنتی با بازاریابی دیجیتال
همان طور که گفته شد در بازاریابی دیجیتال برخلاف بازاریابی سنتی، مشتریان اهمیت ویژهای دارند و ارتباط تعاملی و دوطرفه میان تبلیغ دهنده و مخاطب وجود دارد. تمام فعالیتها در بازاریابی دیجیتال هوشمند و بر پایه اینترنت و دستگاه های الکترونیکی است، در حالی که در بازاریابی سنتی از رسانه جمعی و سنتی استفاده میکنند. در بازاریابی دیجیتال شما میتوانید با روشهای مختلف و آنلاین پیامتان را به مخاطبان بیشتری برسانید و تنوع کانالهای توزیع محتوا برایتان زیاد است اما در روش سنتی محدودیتهایی در این زمینه وجود دارد. در بازاریابی دیجیتال تبلیغات شما سریع پخش میشوند و قابلیت وایرال شدن دارند اما در روش سنتی این امکان کمتر است.
از تفاوت های دیگر این دو نوع بازاریابی هزینههایی است که بابت کسب و کارتان میدهید، که در روش بازاریابی دیجیتال هزینه ها به مراتب کمتر از بازاریابی سنتی است و کاملا مقرون به صرفه است همچنین اثر بخشی بیشتری هم دارد. در بازاریابی سنتی تبلیغات به صورت چاپی، ارتباط تلفنی و یا به صورت حضوری انجام میشود اما در بازاریابی دیجیتال کاملا الکترونیکی و آنلاین اتفاق میافتد. آگاهی از برند حرف اول و آخر را در دیجیتال مارتینگ میزند، برای آگاهی از برند، باید وب سایت داشت و در شبکههای اجتماعی یا کانالهای دیگر حضور فعالانه کرد که این روش در بازاریابی سنتی کاربرد ندارد. بسیاری از افراد که در حرفهای فعالیت میکنند برای بقا و توسعه تجارت خود به سمت فروش آنلاین روی میآورند و با جلب اعتماد مشتری، کسب و کار خود را رونق میدهند.
* برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله استراتژی برندینگ را بخوانید.
برندسازی و شناخت مشتری
برندینگ یا برندسازی اقداماتی است که هر کسب و کاری انجام میدهد تا تصویری برجسته از محصول و خدمات خود را در ذهن مخاطبان بسازند. یکی از ارزشمندترین دارایی کسب و کار شما، برندی است که برای آن تعریف میکنید. برندی که شما انتخاب میکنید به عنوان شخصیت شرکت شما محسوب میشود و مشتریان از طریق برندی که معرفی کردید شما را بین رقبا شناسایی و ارزیابی میکنند. اینکه چرا در این حرفه هستید و چه مشکلی را میخواهید حل کنید؟ ویژگی بارز شما و حرفهتان چیست؟چگونه میتوانید در بین رقبای خود متفاوت باشید؟ مزیت رقابتی شما چیست و چرا مردم باید به شما توجه کنند؟
برند یک نام و نشان اختصاصی است که محصول شما را از سایر محصولات مشابه جدا میکند.
برای پاسخگویی به این سوالات باید شناخت دقیقی از مشتریان داشته و مستقیم با آنها در ارتباط باشید. نظرات مشتری در مورد برند شما بسیار اهمیت دارد بخش عمدهای از خرید مردم به دلیل نام برند و نشان تجاری محصولات و شرکت ها است. اگر بتوانید برند خود را در ذهن مشتری جاساز کنید و برای مخاطب شناخته شده باشید مسیر بازاریابی و فروش محصولات خود را باز کرده و مشتریان در قیف فروش شما قرار میگیرند.
* برای اطلاعات بیشتر مقاله قیف فروش را مطالعه کنید.
تفاوت برندسازی و برندینگ
برند احساس و علاقمندی افراد به محصولات و خدمات شماست، برند چیزی نیست که شما میگویید بلکه چیزی است که مشتری میگوید. برندینگ تجربههای خوب و به یاد ماندنی است که در ذهن مشتری میماند و زمانی که با رقبا مقایسه میشویم برندینگ نقشش را نشان میدهد. برند یک مقصد و هدف است و برندینگ روشها و ابزار رسیدن به این مقصد میباشد، برندینگ همان جایی است که ما را خاص و متفاوت میکند. تصوری که افراد از شرکت، محصول، سازمان دارند به برند مربوط میشود و ذهنیتی که ما از یک برند به مشتری میدهیم و یک برند را خاص و بلد میکنیم برندینگ نام دارد. همهی عناصر بصری برند مانند کارتویزیت، بروشور، لوگو، فونت، جزو ابزارهای برندینگ محسوب میشوند.
! امروزه برندینگ از ضروریات مهم در فعالیتهای حرفهای هر شرکتی محسوب میشود و در دیجیتال مارکتینگ اهمیت اساسی دارد.
پیشرفت و دیده شدن شرکتها و محصولات وابسته به برندی است که در ذهن مشتری ماندگار میشود، رساندن پیام برند به مشتریان واقعی که به خدمت یا محصول ما نیاز دارند بر عهده دیجیتال مارکتینگ است. ما نمیتوانیم از مشتری بخواهیم که در مورد ما به شکلی فکر کند اما میتوانیم بر روی دیدگاه آنها نسبت به محصولاتمان تاثیر بگذاریم. به طور کلی در دنیای دیجیتال مارکتینگ، برندینگ تولد یک برند است و برند سازی را پروسه رشد و پرورش آن میدانند.
چرا دیجیتال مارکتینگ؟
شاید برایتان سوال پیش بیاید که کدام روش بازاریابی را برای کسب و کارمان انتخاب کنیم؟ چطور تشخیص دهیم که کدام استراتژی برای کار ما مناسب است؟ اگر میخواهید به افراد زیادی در هر کجای دنیا دسترسی پیدا کنید، کار و محصول خود را معرفی کرده، در عین حال هزینه کمتری را هم صرف کنید بازاریابی دیجیتال گزینه مناسب و خردمندانهای است. این نوع بازاریابی به شما کمک میکند تا اطلاعات ارزشمند و مفیدی از مشتریان خود به دست آورید و بتوانید خواسته ها و نیاز مشتریان را برآورده کنید.
! وقتی مشتری را بشناسید و از خواسته ها و علایق آنها مطلع باشید میتوانید بازار رقبا را در دست گرفته و کسب و کارتان را برجسته کنید.
مزایای دیجیتال مارکتینگ
طبق تحقیقاتی که انجام گرفته استفاده ثابت از اینترنت در سه سال گذشته 5 درصد افزایش داشته است، این میزان استفاده از اینترنت خریدهای آنلاین و غیر حضوری را هم بیشتر کرده است. بازاریابی دیجیتال ارتباط شما را با مخاطبان و مشتریان حفظ و نگه میدارد، راهی هم برای فروش بیشتر فراهم میکند.
همه ما دوست داریم آسانترین راه کسب درآمد را پیدا کنیم و با کمترین هزینه بیشترین درآمد را داشته باشیم، بازاریابی دیجیتال این امکان را برای ما فراهم میکند. اگر کسب و کارتان را تازه راهاندازی کردید و نیاز به ایجاد مخاطب راغب دارید و هزینه تبلیغات برایتان مهم است حتما به کانالهای بازاریابی دیجیتال دسترسی داشته باشید تا استراتژی فروش مناسبی طراحی کنید و مخاطبان هدف خود را بشناسید.
* برای اطلاعات بیشتر مقاله استراتژی فروش را مطالعه کنید.
دیجیتال مارکتر راهحلهای خلاقانهای برای بازاریابی دیجیتال طراحی میکند.
بازاریابی درونگرا و برونگرا در بازاریابی دیجیتال
در دیجیتال مارکتینگ دو رویکرد کلی وجود دارد: بازاریابی درونگرا و بازاریابی برونگرا. در بازاریابی برونگرا ما سراغ مشتری میرویم و او را جذب محصول و شرکت خود میکنیم. وقتی مخاطب ویترین مغازه شما را تماشا میکند و شما او را به داخل مغازه راهنمایی میکنید، یا از طریق تبلیغات و بروشورها با حرفه شما آشنا میشود به نوعی شما به سراغ مشتری رفته اید. در این شیوه از بازاریابی تمام توجه به مخاطب و علاقمندیهای اوست تا به مشتری هدف تبدیل شود. وقتی مشتری با برند ما آشنا و به مشتری راغب و وفادار تبدیل شد باید کاری کنیم تا در صورت نیاز ما را پیدا کند و در مسیر خرید قرار بگیرد.
اما چه کار کنیم تا مشتری خودش به سمت محصولات ما کشیده شود؟ کاری که بازاریابی درونگرا انجام میدهد راغب کردن و جذب مشتری است، به نوعی مانند قیف فروش عمل میکند. در این نوع بازاریابی وقت و هزینه برای افزایش کیفیت شبکههای اجتماعی و سایتها صرف میشود و در هر مرحله سعی میشود محتواهای ارزشمندی به مشتری داده شود.
دیجیتال مارکتینگ مجموعهای کامل از روشهای بازاریابی درونگرا و برونگرا است. امروزه بازاریابی درونگرا بیشتر مورد استفاده قرا میگیرد و ارتباط دو طرفه با مشتری برقرار میشود و هدف، ایجاد ارزش در محصول و مشتری میباشد. درکسب و کار اینترنتی مشتری ها به دنبال محصولات ما هستند و مانند روشهای قدیمی ما به دنبال مشتری نمیرویم همین امر جذابیت کسب و کار اینترنتی را زیاد میکند.
مزایای کسب و کار اینترنتی
اکثر افراد جامعه به کسب درآمد از اینترنت علاقمند هستند و برای کسب پول بیشتر به سمت فضای مجازی و شبکههای اجتماعی کشیده میشوند. زیرا همه افراد دوست دارند کارفرمای خود باشند و با سرمایه کم تجربه حضور در بازارهای جهانی را پیدا کنند. اینجا سوالاتی مطرح میشود که چه مزیتهایی در کسب و کار اینترنتی وجود دارد؟ چرا باید با دنیای دیجیتال در ارتباط بود؟ ممکن است پاسخهای متفاوتی به این سوالات بدهید اما 4 نکته اصلی جذابیت این نوع از کسب و کار را نشان میدهد:
- همه افراد جامعه به فضای اینترنت دسترسی دارند
از طریق اینترنت و اطلاعات اولیه میتوانند از این فضای هوشمند استفاده کنند. ابزارهای معمولی و قابل دسترس مانند گوشی، لبتاب، تبلت به راحتی در اختیار همه افراد قرار دارد و با این ابزارها میتوانند هم کسب و کار راهاندازی کنند و هم محصولات خود را در دید عموم قرار دهند.
- محدودیتی برای فعالیت در این حوزه وجود ندارد
هر فرد با هر نوع توانایی و علاقمندی میتواند در فضای مجازی فعال باشد و برند خود را بسازد. موفقیت در این زمینه با شناخت مشتری و ابزارهای دیجیتال امکان پذیر است.
- تفاوت هزینه در مقایسه با روش سنتی است
در فضای مجازی نیاز به ساختمان و فضای فیزیکی و هزینه هنگفتی که بابت این مکان باید پرداخت کنید وجود ندارد.
- خیلی سریع و راحت میتوانید کسب و کار خود را جهانی کنید
شما با این امکان میتوانید به مشتریان هدف در کشورها و یا حتی قارههای مختلف دسترسی داشته باشید. اما در مشاغل سنتی مشتریان محدود به محل و جغرافیای خاصی هستند، دسترسیها محدود و به مکان خاص ختم میشوند. به همین خاطر طرفداران دیجیتال مارکتینگ روز به روز در حال افزایش است.
! فراموش نکنید مشتری به دنبال بهترین برند، مناسبترین قیمت، با کیفیت ترین محصول است.
مشتری وقتی محصولات مختلف را دید و اطلاعات کافی به دست آورد محصولات را با یکدیگر مقایسه میکند.
دیجیتال مارکتینگ چگونه عمل میکند؟
آیا آخرین خریدتان را به یاد دارید؟ از چه برند و محصولی بیشتر خرید میکنید؟ برند مورد نظر خود را چطور پیدا کردید؟ آیا از خرید خود راضی بودید؟ طبق آمار بیشتر از 60 درصد افرادی که اینترنتی خرید میکنند قبل از خرید در مورد محصول مورد نظر جستجو میکنند. در این جستجو دیجیتال مارکتینگ در این قسمت وبسایتها و محتواها را نظارت میکند، دقت دارد تا وبسایت و مطالب آن در جستجوی گوگل رتبه بالایی داشته باشدکارشناس دیجیتال مارکتینگ مطالب را طوری بهینه سازی میکند تا هدفمند به مشتری بالقوه نشان داده شود. در این مرحله شناخت مشتری اهمیت زیادی دارد تا رضایت و علاقمندی مخاطب را از بین رقبا پیدا کنید.
دیجیتال مارکتینگ باید با ابزارهای تحلیل دیجیتال، مشتریان را آنالیز کند، بداند از چه منابعی وارد سایت شدهاند، به چه چیزی توجه دارند و چه کارهایی باعث میشود تا آنها از خرید منصرف شوند. وقتی مشتری بعد از کسب اطلاعات لازم تصمیم نهایی را گرفت و خرید را انجام داد، وظایف دیجیتال مارکتینگ این است تا مشتری را وفادار سازد و مسیر بازگشت مشتری را ایجاد کند. او با ارسال پیام، تبلیغات، مدیریت شبکه اجتماعی، مشتریان قبلی را دوباره به خرید راغب میکند. وقتی مشتری از خرید راضی باشد نام محصول و برند را به همه معرفی کرده و همین امر شرکت و محصول را در ذهن مخاطبان ماندگار میکند.
سخن پایانی
طبق مطالب این مقاله عادات خرید در مشتریان تغییر کرده و اکثر مردم قبل از خرید، علاقمند هستند اطلاعات کامل و جامعی از محصول و شرکت مورد نظر داشته باشند تا بتوانند انتخاب و خرید درستی انجام دهند. هر چه مشتری بیشتری جذب کنید فروش و سود بالاتری نصیبتان میشود، برای جذب مشتری باید در جایی حضور داشته باشید که مردم بیشترین زمانشان را در آنجا میگذرانند. امروزه شبکه های اجتماعی مانند مغازه و شرکت شما هستند با این تفاوت که هزینهای بابت اجاره نمیدهید و در عین حال به مشتریان زیادی دسترسی دارید. به طور کلی فعالیت در شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام، واتساب، فیسبوک و … دایره مخاطبان شما را زیاد کرده و تاثیرات مفیدی در برندسازی و ماندگاری در ذهن مخاطب دارد. به همین خاطر دیجیتال مارکتینگ دنیای بزرگی است که برای موفقیت در کسب و کار باید به این فضا وارد شد و علم آن را فراگرفت. تمام تلاش کارشناسان دیجیتال مارکتینگ این است تا در کنار تیم متخصص خود، فروش و ارائه خدمات در بسترهای دیجیتال به نحو احسن انجام شود.
دیدگاهتان را بنویسید