مدیریت بازاریابی یا مارکتینگ
هدف اصلی مدیریت بازاریابی، افزایش فروش و سودآوری سازمان است.
امروزه دنیای کسب و کار و تجارت دنیایی پیچیده و تخصصی شده است. اگر شما با روش سنتی وارد بازار تجارت شوید نمیتوانید موفق از آن بیرون بیایید. آشنایی با نیاز مشتریان، نحوه ارائه محصول و خدمات، وفادار کردن مشتری، برنامهریزی درست برای سوددهی و درآمدزایی، همه نیاز به آموزش و مهارت دارد. مدیریت بازاریابی یعنی برنامهریزی، اجرا و کنترل فعالیتها و استراتژیهای بازاریابی را مدیریت میکند تا به تأمین نیازها و خواستههای مشتریان و همچنین دستیابی به اهداف سازمان برسد. ما این مقاله را برای شما مدیران و صاحبان کسب و کاری نوشتیم که دغدغه فروش و ماندگار شدن در بازار مشتریان را دارید. نکات ارزشمندی را در این مطلب بیان کردیم و مهارتهایی را آموزش دادیم تا متخصصانه محصول و خدمات خود را وارد بازار کنید. با خواندن این مقاله راهکارهایی را یاد میگیرید تا در کنار رقبا شناخته شده باشید. پس این مقاله فقط مختص شماست تا موفق شوید، تا انتها ما را همراهی کنید.
مدیریت بازاریابی چیست؟
مدیریت بازاریابی یا همان مدیریت مارکتینگ مجموعهای از فعالیتها و روشهایی است که برای برنامهریزی، اجرا و کنترل استراتژیها و فعالیتهای بازاریابی یک سازمان استفاده میشود. این فعالیتها شامل تحلیل بازار، برنامهریزی تولید و عرضه محصولات، تعیین قیمت، ارتباطات بازاریابی، تبلیغات و فروش محصولات است. در کل، مدیریت بازاریابی به سازمانها کمک میکند تا بهترین راهکارها را برای جذب مشتریان، افزایش فروش و سودآوری، رقابت با رقبا، ارتقاء نام و شهرت برند، برآورده کردن نیازها و تمایلات مشتریان، افزایش اعتبار و اعتماد، تحقق اهداف تجاری و ایجاد روابط بلندمدت با مشتریان داشته باشند. در ادامه نظر کاتلر و دراکر را که از پیشگامان مدیریت بازاریابی هستند را بررسی میکنیم.
! هدف اصلی مدیریت بازاریابی، دستیابی به اهداف تجاری و رشد و توسعه در کسب و کار است.
تعریف مارکتینگ از نگاه کاتلر
مارکتینگ از نگاه کاتلر یعنی سازمانها بتوانند بازار را تحلیل کنند، و بر اساس آن محصولات و خدمات خود را طراحی و ارائه نمایند. با برقراری ارتباط با مشتریان و انجام فعالیتهای تبلیغاتی و فروش، از نیازها و بازار مشتریان با خبر شوند تا بتوانند با ارزشی که تولید میکنند به راحتی در بازار عرضه نمایند. این فرآیند شامل چهار عنصر اصلی به نامهای میکرومحیط (مشتریان، رقبا، تأثیرگذاران و همکاران)، ماکرومحیط (عوامل اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و غیره)، بازار هدف (گروهی از مشتریان که برای آنها محصول یا خدمات طراحی شده است) و ترکیب بازاریابی (محصول، قیمت، توزیع و تبلیغات) میباشد.
هدف اصلی مارکتینگ در این دیدگاه، ایجاد ارزش برای مشتریان و برآورده کردن نیازها و تمایلات آنها است.
مارکتینگ از نگاه پیتر دراکر
پیتر دراکر مارکتینگ را فرایندی تعریف میکند که به وسیله آن سازمانها با تمرکز بر رضایت مشتریان، ایجاد ارزش برای آنها و بهبود عملکرد سازمان خود، اهدافشان را تحقق میدهند. در این دیدگاه، مارکتینگ شامل چهار عنصر اصلی به نامهای تعریف بازار (شناسایی نیازها و تمایلات مشتریان و تعیین بازار هدف)، طراحی و ارائه محصول (تولید و عرضه محصولات و خدمات با کیفیت و متناسب با نیازهای مشتریان)، ارتباط (برقراری ارتباط مؤثر با مشتریان و ارائه خدمات پس از فروش) و تبلیغات (تبلیغات مناسب و جذاب برای جذب مشتریان) است. هدف اصلی مارکتینگ در این دیدگاه، ایجاد و حفظ مشتریان میشد.
از نگاه صاحبنظران مارکتینگ مدیر بازاریابی موفق است که مداوم بازار هدف را بررسی کند و بر اساس نیاز مشتری و بازار، محصول و خدمات خود را ارائه دهد.
آینده پژوهی در مدیریت بازاریابی
یک مدیر بازاریاب موفق باید آیندهپژوهی داشته باشد، یعنی به پیشبینی روندها، تحولات و تغییراتی که در زمینه بازار و محصولات رخ میدهند، توجه کند. او باید بتواند با استفاده از روشهای تحقیقاتی و تجزیه و تحلیل دادهها، به شرکتها کمک کند تا استراتژیهای مناسب برای موفقیت در بازار را تعیین کنند. آیندهپژوهی در مدیریت بازاریابی به عنوان یک ابزار استراتژیک، به شرکتها کمک میکند تا در مقابل تغییرات بازار، رقبا و نیازهای مشتریان خود پاسخگو باشند و با رشد و توسعه پایدار، رقابتی قوی در صنعت خود ایجاد کنند. آینده پژوهی مدیر بازار یاب در قیف بازاریابی هم تاثیرگذار است. در ادامه با وظایف مدیر بازاریاب بیشتر آشنا میشویم.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله قیف بازاریابی را بخوانید.
وظایف مدیر بازاریاب
برای اینکه بتوانید مدیریت بازاریابی را بهتر درک کنید و در استخدام مدیر بازاریاب موفق باشید نکات زیر را با دقت بخوانید:
- تحلیل بازار: مدیری در بازاریابی موفق است که به بررسی و تحلیل بازار و شناخت مشتریان بپردازد. بتواند رقبا و فرصتها و تهدیدهای موجود در بازار را به خوبی شناسایی کند. عرضه و تقاضا را بسنجد و تغییرات لازم را در استراتژی و برنامه بازاریابی خود اعمال کند.
- برنامهریزی استراتژی بازاریابی: مدیر بازاریاب باید توانایی تعیین اهداف کلی و استراتژیهای بازاریابی را داشته باشد. با نظارت بر عملکرد بازار، برنامههای اثربخشی را برای بازاریابی طراحی کند. برای همین او باید شناخت کاملی از بازار داشته باشد تا در مدیریت محصول و قیمتگذاری و توزیع درست عمل کند.
- طراحی و اجرای برنامههای تبلیغاتی و فروش: مهارت طراحی و اجرای برنامههای تبلیغاتی، فروش و ارتباطات بازاریابی برای یک مدیر بازاریاب ضروری است. زیرا باید بتواند مشتریان جدید را جذب کند و برای حفظ مشتریان قبلی برنامه داشته باشد.
- مدیریت روابط با مشتریان: مدیر بازاریاب باید روابط مثبت با مشتریان برقرار کند و در ارائه خدمات پس از فروش توانا باشد تا رضایت مشتریان را بالا ببرد و آنها را وفادار نگه دارد.
!مدیر بازاریابی بر اساس تحلیل بازار، استراتژیهای بازاریابی را تعیین میکند. او باید تصمیمهای مهمی مانند تعیین هدفهای بازاریابی، تعیین گروه هدف، تعیین مزایای رقابتی و استفاده از ابزارهای بازاریابی را در نظر بگیرد.
- نظارت و کنترل عملکرد بازاریابی: در این مرحله، مدیر بازاریاب باید عملکرد بازاریابی را نظارت کند و از پیشرفت آن مطمئن شود. او باید بازدهی تبلیغات و فروش را بررسی کند و اگر نیاز به تغییرات داشت با مهارت و تجربه خود اعمال کند.
- انجام تحقیقات بازار: مدیر بازاریابی باید درمورد بازار تحقیق کند تا اطلاعات جدیدی در مورد بازار و رقبا به دست آورد. روشهایی مانند نظرسنجیها و مصاحبهها روشهای خوبی است.
! مدیر بازار یاب باید بتواند جایگاه برند را در بازار، گسترده و شناخته شده کند.
ایجاد جایگاه در بازار هدف
برای دریافت جایگاه در بازار هدف، شما باید رقبا را شناسایی کنید، نیازها و خواستههای مشتریان را کشف کرده تا جایگاه مناسب را در بازار به دست آورید. برندسازی قوی هم میتواند کمک کند تا در ذهن مشتریان خود جایگاهی ماندگار داشته باشید. شما باید بتوانید برند خود را به خوبی تعریف کنید و ارزشهای منحصر به فرد خود را به مشتریان انتقال دهید. استفاده از استراتژیهای بازاریابی مناسب، استفاده از تبلیغات، روابط عمومی، بازاریابی محتوا و استراتژیهای دیجیتال میتواند موثر باشد. فراموش نکنید که محصولات و خدمات خود را با کیفیت ارائه کنید تا در بازار هدف جایگاه مناسبی داشته باشید. مشتریان علاقهمند به خرید از برندهایی هستند که به آنها اعتماد داشته باشند و محصولات و خدمات با کیفیت ارائه کنند. برقراری ارتباط قوی با مشتریان میتواند به شما در بازار هدف جایگاه دهد، فقط باید به نظرات و نیازهای مشتریان توجه کنید و ارتباط دائمی با آنها داشته باشید.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله استراتژی برندینگ را بخوانید.
ابتکارهای خلاق و نوآورانه در ارائه خدمات و محصول میتواند به شما کمک کند تا جایگاه منحصر به فردی در بازار هدف خود داشته باشید و دربین رقبا متمایز شوید.
انواع مدیریت بازاریابی و مارکتینگ
مدیریت بازاریابی به مجموعهای از فعالیتها و روشها اطلاق میشود که برای مدیریت و بهبود عملکرد بازاریابی یک سازمان استفاده میشود. شما برای ارائه محصول خود باید با انواع مدیریت در بازار آشنا باشید، انواع مدیریت بازاریابی عبارتند از:
- مدیریت محصول: شامل تحقیق و توسعه محصولات جدید، طراحی و بستهبندی محصولات، تعیین قیمت و استراتژی قیمتگذاری، و مدیریت چرخه حیات محصول است.
- مدیریت قیمتگذاری: تعیین قیمت مناسب برای محصولات و خدمات، استفاده از انواع روشهای قیمتگذاری مانند قیمتگذاری استراتژیک، قیمتگذاری رقابتی و قیمتگذاری تخفیف و تعیین سطح سودآوری میباشد.
- مدیریت توزیع: انتخاب و مدیریت شبکه توزیع، تعیین کانالهای توزیع مناسب، مدیریت روابط با عرضهکنندگان و توزیعکنندگان و مدیریت فرآیند توزیع را شامل میشود.
- مدیریت ارتباط با مشتری: به توانایی برقراری ارتباط با مشتریان، تحلیل نیازها و خواستههای آنها، ارائه خدمات پس از فروش، تبلیغات و روابط عمومی گفته میشود.
- مدیریت بازاریابی دیجیتال: شامل استفاده از روشهای بازاریابی دیجیتال مانند تبلیغات آنلاین، بازاریابی محتوا، تجارت الکترونیک و استفاده از رسانههای اجتماعی برای جذب و نگهداشت مشتریان است.
- مدیریت روابط با مشتری(CRM) : شامل استفاده از سیستمهای مدیریت روابط با مشتری برای جمعآوری، تحلیل و بهرهبرداری از اطلاعات مشتریان به منظور بهبود ارتباط با آنها و افزایش رضایت مشتری است
- مدیریت برند: مدیریتی که در آن تعریف و توسعه برند، مدیریت شناخت برند، استراتژیهای برندسازی و حفظ هویت برند مهم است.
- مدیریت بازاریابی بینالمللی: به تحلیل بازارهای خارجی، استراتژیهای بازاریابی بینالمللی، تعیین قیمت برای بازارهای خارجی و مدیریت روابط با شرکای تجاری خارجی گفته میشود.
! مدیریت مارکتینگ به شما کمک میکند تا مشتریان را با محصولات و خدمات خود آشنا کنید و آنها را ترغیب کنید تا از شما خریدکنند.
چرا باید مدیریت بازاریابی و مارکتینگ داشت؟
مدیریت بازاریابی زنجیرهای از اطلاعات به هم پیوسته است که باید در امتداد هم باشند تا بتوان محصولات و خدمات را جذب مشتریان کرد و آنها را به خرید ترغیب کنیم. یادتان باشد بازاریابی مناسب میتواند به شما کمک کند تا فروش خود را افزایش دهید و در نتیجه سودآوری بیشتری داشته باشید. امروزه در دنیای رقابتی تجارت، بازاریابی این امکان را به شما میدهد تا با رقبای خود به رقابت بپردازید و در بازار جایگاه خود را حفظ کنید. وقتی شما اصول بازاریابی را بدانید نام و شهرت برند خود را در بازار تقویت میکنید و مشتریان، شما را به عنوان یک برند قابل اعتماد و محبوب میشناسند. وقتی بتوانید با مشتریان خود در ارتباط باشید و نیازها و تمایلات آنها را درک کنید به اهداف تجاری خود دست یافتید و به رشدو توسعه کسب و کار خود کمک کردید.
زمانی که نیازها و تمایلات مشتریان خود را برآورده کنید و رضایت آنها را به دست آورید با اعتبار و اعتماد مشتری بازدهی خود را بالا بردهاید.
از مزایای بازاریابی بازاریابی این است که نقاط سوددهی خود را شناسایی و وری آنها تمرکز میکنید تا به سودآوری بیشتری دست پیدا کنید. شما با مدیریت بازاریابی درست میتوانید روابط بلندمدت و پایدار با مشتریان خود داشته باشید و آنها را به عنوان مشتریان دائمی به خود جذب کنید.
مدیریت بازاریابی علمی
مدیریت بازاریابی کاری تخصصی است و نمیتوان به هر کسی در این زمینه اعتماد کرد. وقتی فردی خود را به عنوان مدیر بازاریاب معرفی میکند باید مدرک معتبر و علمی در این حوزه داشته باشد. مدیریت بازاریابی علمی به معنای استفاده از روشها و تکنیکهای علمی در فرآیند بازاریابی است. در این رویکرد، تصمیمات بازاریابی بر اساس دادهها، تحلیلها و پژوهشهای علمی اتخاذ میشود تا بهبود عملکردها و کارآیی بازاریابی به دست آید. این شامل استفاده از روشهای تحقیقات بازار، تحلیل دادهها، مدلسازی و پیشبینی است. هدف اصلی مدیریت بازاریابی علمی، بهبود فرآیند تصمیمگیری و عملکرد بازاریابی است تا شرکتها بتوانند با اطمینان خاطر مدیران حرفهای را استخدام کنند. وقتی مارکتینگ و بازاریابی علمی و اصولی باشد کارفرمایان به طور بهینه بازار خود را ارتقا داده و رقبا را شکست میدهند.
کلام پایانی
در این مقاله به مختصر با مارکتینگ و بازاریابی آشنا شدید و سعی کردیم نکات کاربردی و مفید را برایتان بگوییم. در مقالههای گذشته در مورد قیف بازاریابی، تیمسازی، برندینگ و مهارتهای مدیریتی صحبت کردیم. اگر در این زمینه ها سوالاتی در نظر دارید حتما مقالات گذشته را مرور هر گونه سوالی در این زمینه داشتید یا راهنمایی خواستید تیم کسب و کار و بیزنس کوچ های مشهد به صورت آنلاین در خدمت شما هستند. ما اینجاییم تا شما را در کسب و کارتان توسعه دهیم و موفقیت شما را ببینیم. با راههای ارتباطی ما در تماس باشید.
دیدگاهتان را بنویسید